22 Temmuz 2014 Salı

Chp Milletvekili Sn Doğan Şafak Kanun Teklifi Verdi


Doğan ŞAFAK
Niğde Milletvekili
Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi
Adres : Yeni Hizmet Binası 2. Kat 3 Nolu Banko Oda: 2026
Telefon : +90 (312) 420 55 96 +90 (312) 420 55 97
Faks : +90 (312) 420 21 07
E-Posta : dogan.safak@tbmm.gov.tr
Sayın Başkan,
Değerli Milletvekilleri,
Karayolları Genel Müdürlüğü’nde çalışan Geçici İşçilerin kadroya alınması ve sorunları hakkında gündem dışı söz aldım.
Lice’de Türk Bayrağı’na yapılan saldırıyı şiddetle kınayarak sözlerime başlıyorum.
Değerli Milletvekilleri,

Şimdi sizlere,mahkeme kararıyla kazanılmış hakları olan,Maliye Bakanı’nın gündeminde olmayan ama binlerce işçinin gündeminde olan mağduriyetten bahsedeceğim.


2006 yılından itibaren kadrolu işçi personelinin emekli olması nedeniyle yerlerine yeni kadro verilmemesi nedeniyle bu görevi yerine getirebilmesi için hizmet alımı ile çalışan 8761 işçinin Maliye Bakanı ve Ulaştırma Denizcilik Bakanı yüzünden hayatları kararmıştır.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nde, yüklenici işçi firması adına çalışan işçilerin, Yerel Mahkemeye açmış oldukları davaların, akabinde Yargıtay tarafından, belirtilen işçilerin, Karayolları Genel Müdürlüğü personeli olduğu tespiti mahkeme kararıyla kesinleşmiştir.
Karayolları Genel Müdürlüğü, iş yerinde hizmet alımı yoluyla çalışan yüklenici firma işçilerini temsilen Türkiye Yol-İş Sendikası tarafından, Karayolları Genel Müdürlüğü ile görünüşteki işveren yüklenici firmalar arasındaki hukuki ilişkiler sorunlu olduğundan dolayı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 26.03.2012 tarihinde, Maliye Bakanlığına, Karayolları Genel Müdürlüğü’nde hizmet alımı ile çalışan 8761 işçi hakkında Toplu İş Sözleşmesi yapılması için kadro ödeneği müracaatı yapmıştır.
Buna rağmen,Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın, 26 Mart 2012 tarihindeki müracaatına bugüne kadar Maliye Bakanlığı tarafından müspet bir cevap verilmemiştir.

Maliye Bakanlığı, Yargıtay kararının bulunmasına ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın mahkeme kararı doğrultusundaki talebine rağmen 2013 yılı bütçesinde Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde Hizmet Alımı ile Çalışan binlerce işçi hakkında herhangi bir kadro ihdası ve haklarının iadesi ile ilgili bir çalışma yapmamıştır.

Türkiye Yol İş Sendikası ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2008 yılında mutabık kılınan, 12.Dönem Toplu İş Sözleşmesinin Ek 1 B Skalasının, 1-1 derece kademe karşılığında çalıştırılmak üzere kadro ihdası ile çalışmalara devam edilmesine, kamu hizmetinin aksamadan yürütülmesi ve maliyet açısından çözüm olduğu görüşünde olup, konunun Maliye Bakanlığı’nca olumlu değerlendirilmesi yönünde talebi olmuştur.
Maliye Bakanlığı kadro ihdası için kılını kıpırdatmaması binlerce işçimizi, aileleri ile beraber üzmektedir.
İşçileri ve ailelerini en çok üzen şey ise; Yargıtay tarafından onanan bir kararın olması ve uygulanmamasıdır.
Ayrıca;Üniversite mezunu işçiler yıllardır,

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında işçi kadrosunda istihdam edilmelerine karşılık mühendislik, mimarlık, işletme, maliye, istatistik vb. dallarda,657 sayılı yasaya tabii çalışanlarla aynı görevi ifa etmelerine, bulundukları kadrolarında sorumluluk yüklenmelerine rağmen, derece ve kademe yükselmesi ile birlikte yetki ve unvan artışı alamamakta, nakil olamamaktadırlar.
HÜKÜMETTEN;

  1. Yargıtay Kararı ile onanan Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan ve Maliye Bakanlığı tarafından bir türlü dikkate alınmayan 8761 işçi,
 
  1.  Karayolları 6.Bölge 64.Şube Şefliği Niğde’de geçici olarak çalışan, geçen yıl 70 gün boyunca bütçe yetersizliği nedeniyle ücretlerini alamayan 40’dan fazla işçi,

 
  1.  Tarım Kredi Kooperatiflerin de çalışan havuza alınan ve hiçbir ücret almayan işçiler,

  1. TBMM çatısı altında ve birçok kurumda çalışan 4C’li işçiler,

  1. Mevsimlik işçiler, Kamuda Çalışan 25 bin civarı Üniversite mezunu işçiler,

Çözüm beklemektedirler.

Mahkeme kararlarına uymuyorsunuz!Her konuda Anayasa’ya aykırı işler yapıyorsunuz!Yeni bir Anayasa yapalım diyorsunuz ama yasalara uymuyorsunuz! Uymadığınız yeni Anayasayı ne yapacaksınız? Muhalefet uymayacağınız yeni bir Anayasa’yı niçin sizinle yapsın?

Meclisi saygıyla selamlıyorum

https://twitter.com/dsafak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Üniversiteli İşçiler Headline Animator